Ervaringen en meningen van professionals rond jeugdzorg en jeugdbescherming

Professionals die zich inzetten

Er zijn (ook) professionals die zich inzetten om de Jeugdzorg te verbeteren en/of zich inzetten voor Kinderrechten. Op deze pagina noemen we er een aantal. Heb je aanvullingen? Mail ze naar: oudersinopstand@gmail.com. Of beter nog, help ons onze website verder te vullen en bij te houden! Kijk snel onder het kopje ‘Help ons!’.

Stichting Recht Kinderen van de Staat

In 2023 is de stichting Recht Kinderen van de Staat opgericht, in navolging van het onderzoek en het boek van Héléne van Beek’: ‘Kinderen van de Staat’. Deze stichting ondersteunt en voert juridische procedures tegen overheden en zorgorganisaties ter bescherming van de rechten van kinderen en ouders/verzorgers in de jeugdzorg.

De eerste actie van ‘Recht Kinderen van de Staat’, was het sturen van een Kroonbrief naar de Minister over het verboden “beschikkingsvrij” beslissen door gemeente-ambtenaren aangaande de jeugdzorg. Ouders en jongeren  verliezen met deze methode hun rechten en kunnen niet in beroep gaan bij de rechter.

Heel veel gemeenten werken op deze manier. Maar de gemeente Maassluis zette deze werkwijze ook daadwerkelijk in hun verordening. Zie het artikel van Binnenlands bestuur hierover. Recent verscheen er ook een uitgebreid artikel van RTV Noord over het beschikkingsvrij werken van de gemeente Groningen hierover.

Heb je tips voor deze pagina? Laat het ons weten via de mail: oudersinopstand@gmail.com. Of beter nog, help ons onze website verder te vullen en bij te houden! Kijk snel onder het kopje ‘Help ons!‘.