Jeugdzorgervaringen van ouders en kinderen/jongeren

Er zijn al ontelbare verhalen van ouders en kinderen/jongeren verteld. Schrijnende verhalen. Over kinderen die kapot gaan in de jeugdzorg en/of jeugdbescherming. Die daarom zelfs uit het leven stappen. Op onze pagina staat een aantal van deze verhalen en/of linken naar waar deze verhalen al zijn verteld. Bekijk het en je weet: DIT MOET STOPPEN. NU! 

Gesloten Jeugdzorg

Jason Bhugwandass

Jason is ervaringsdeskundige als het gaat om de gesloten Jeugdzorg en een groot strijder hiertegen. Al jaren zet hij zich hier belangeloos voor in, waarbij hij de nodige weerstand ervaart, om het maar voorzichtig uit te drukken. 

Jason is zeer actief op social media. Daarnaast is hij onder andere bekend van de documentaire ‘Jason’. Daarin volgt Filmmaker Maasja Ooms Jason terwijl hij worstelt met de psychische effecten van een traumatische jeugd, die alleen maar groter werden nadat hij op zestienjarige leeftijd door jeugdzorg werd opgesloten. We zien de verwoestende gevolgen van 13 maanden gesloten jeugdzorg in vijf instellingen en zo’n 135 hulpverleners.

Op dinsdag 12 maart 2024 presenteerde Jason zijn rapport ‘Eenzaam gesloten’ over de ZIKOS-afdelingen in de gesloten Jeugdzorg (ook wel ‘Jeugdzorgplus’ genoemd). ZIKOS staat voor: ‘Zeer Intensieve Kortdurende Observatie en Stabilisatie’.

De reacties hierop waren overweldigend. Alleen is het niet zo dat Jason in dit rapport iets nieuws vertelt. Deze situaties zijn al járen bekend en Jason is al jaren in gesprek hierover met betrokken partijen (zie de ‘Wassen Neuzen Parade’ op onze website). Dit frustreert Jason natuurlijk ook. Na alle jaren van incasseren, in gesprek gaan, positief blijven, aandacht vragen, viel hij 1 keer uit tegen een ‘professional’ op Linkedin, waarna enorme ophef ontstond. En Jason van Linkedin werd verbannen. Dit verhaal krijgt nog wel een staartje, maar lees hier een post van Jason hierover

Dit moet stoppen. Doe met ons mee en sta op voor kinderrechten, tijdens de manifestatie op 29 juni 2024 in Utrecht

Jason, je bent een held!

Kinderen van de Staat

Hélène van Beek schreef in 2020 het boek ‘Kinderen van de Staat’

‘Nederland is kampioen uit huis plaatsen. Kinderen komen hier meer dan in welk ander land in pleeggezinnen of instellingen terecht. Vaak ook in gesloten instellingen voor jeugdzorg, de zogeheten JeugdzorgPlus. Ze gaan achter tralies. Er is geweld, van personeel richting kinderen en agressie tussen de jongeren onderling. Kinderen belanden er, onder het mom van veiligheid, veelvuldig in de isoleercel. Naakt met alleen een mensonterende ‘scheurjurk’ aan. Kinderen van de Staat beschrijft ook hoe kinderen die in pleeggezinnen en in – gesloten – instellingen terechtkomen, soms levenslang zijn getraumatiseerd.’ 

In 2023 is de stichting ‘Recht kinderen van de staat’ opgericht. Deze stichting ondersteunt en voert juridische procedures tegen overheden en zorgorganisaties ter bescherming van de rechten van kinderen en ouders/verzorgers in de jeugdzorg. Lees hierover meer op onze pagina ‘Ervaringen en meningen van professionals rond jeugdzorg en jeugdbescherming’. 

Heb jij aanvullingen voor deze, of andere pagina’s? Laat het ons weten in een mailtje aan: oudersinopstand@gmail.com. Of beter nog, help ons onze website verder te vullen en bij te houden! Kijk snel onder het kopje ‘Help ons!‘.